Ποδηλασία κατά του Διαβήτη Melitus


Στο πλαίσιο του 30ου Επετειακού Πανελλήνιου Συνεδρίου που διοργανώθηκε από τον «Πανελλήνιο Σύλλογο Μελέτης και Εκπαίδευσης του Διαβήτη Melitus» το 2016 πραγματοποιήθηκε ποδηλατικός αγώνας με στόχο την προώθηση του μηνύματος ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων του διαβήτη μέσω της καθημερινής άσκησης.

Συγγραφείς
  • Chrysanthi Kiskini
Περιγραφή

Ο ποδηλατικός αγώνας έγινε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη το 2016 για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να συμπεριλάβουν τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά τους, με στόχο την βελτίωση της υγείας τους και την πρόληψη του διαβήτη. Η ιατρική έρευνα έχει αποδείξει ότι ένα από τα πιο κατάλληλα αθλήματα για όσους πάσχουν από διαβήτη είναι η ποδηλασία, καθώς έχει το πλεονέκτημα μιας ήπιας μορφής άθλησης. Παράλληλα αποτελεί και ένα μεταφορικό μέσο. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα δεν αθλούνται τόσο πολύ, οπότε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με την προστασία της υγείας τους. Η πρωτοβουλία αυτή συνδυάζεται με ένα – ανοιχτό για το κοινό –  συνέδριο για την αντιμετώπιση του διαβήτη, που διεξάγεται κοντά στην περιοχή του ποδηλατικού αγώνα.

Η εκδήλωση προωθήθηκε κυρίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και από ιατρικές ιστοσελίδες. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στον κεντρικό ποδηλατόδρομο της Θεσσαλονίκης κοντά στο παραλιακό μέτωπο, οπότε, ήδη από τον πρώτο χρόνο υλοποίησής της, έγινε ευρέως γνωστή στους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Απαιτούμενοι Πόροι

Η προαναφερθείσα πρακτική αποτελεί πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Συλλόγου Μελέτης και Εκπαίδευσης του Διαβήτη Melitus και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολήθηκε για την υλοποίηση της πρακτικής αυτή ήταν από τον Ελληνικό Σύνδεσμο, αλλά και πολλοί χορηγοί χρηματοδότησαν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Αποτελέσματα

Η επιτυχία αυτής της πρακτικής μπορεί να φανεί από τον αριθμό των ανθρώπων που συμμετέχουν κάθε χρόνο (περίπου 400 ετησίως). Αυτοί δεν περιλαμβάνουν μόνο γιατρούς και ασθενείς με διαβήτη, αλλά κάθε πολίτης έχει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τον κεντρικό ποδηλατόδρομο της Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα να μάθει για τα οφέλη της ποδηλασίας στην υγεία του.

Προκλήσεις / Συμβουλές Yιοθέτησης

Ένα βασικό συστατικό επιτυχίας αυτής της πρακτικής είναι το περιεχόμενό της και τα σύνοδα μηνύματα που προωθεί, καθώς αυτά προσελκύουν ανθρώπους που έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα και ανθρώπους από διαφορετικούς τομείς, όπως επαγγελματίες αθλητές ποδηλασίας, ιατρικό προσωπικό, ασθενείς με διαβήτη, κτλ.

Η σύνδεση της πρακτικής αυτής με τον τομέα της ιατρικής καθιστά επίσης εφικτή τη χρηματοδότηση της εκδήλωσής από πολλούς χορηγούς (εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας).

Ευκαιρίες μεταφοράς για τη βιώσιμη κινητικότητα

Η συγκεκριμένη πρακτική μπορεί εύκολα να μεταφερθεί σε άλλες περιοχές, καθώς δεν υπάρχουν περιορισμοί ή δυσκολίες στη διοργάνωση μιας τέτοιας εκδήλωσης. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες είναι εξοικειωμένοι με την ποδηλασία και χρησιμοποιούν ποδήλατα για τις καθημερινές μετακινήσεις τους, οπότε η πρακτική δύναται προσελκύσει το ενδιαφέρον μιας μεγάλης μερίδας πληθυσμού. Επίσης, η υγεία είναι πάντα ένα θέμα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους, επομένως ο συνδυασμός υγείας, άσκησης και βιώσιμης μετακίνησης έχει ενδιαφέρον για πολλούς πολίτες.

Για την περίπτωση της Θεσσαλονίκης, λόγω του ότι ο ποδηλατικός αγώνας διοργανώνεται σε κεντρική περιοχή αυτής, η «επισκεψιμότητα» της εκδήλωσης είναι δυνητικά μεγάλη, έτσι πολλοί είναι οι πολίτες που εξοικειώνονται με το ποδηλατικό δίκτυο της πόλης και ως εκ τούτου με τις βιώσιμες μετακινήσεις.  

Συσχέτιση με βήματα κύκλου ΣΒΑΚ

Η εν λόγω πρακτική μπορεί να συσχετιστεί με τα βήματα: 8,9,11

Περισσότερες Πληροφορίες

https://www.facebook.com/events/4747798067296000

https://www.facebook.com/events/1113665035456158