Ο Δήμος Καλαμαριάς αποφάσισε να παραχωρήσει τον χώρο του πρώην στρατοπέδου «Κόδρα» σε δημόσια χρήση, δίνοντας χώρο στους πολίτες της Καλαμαριάς (πεζούς, ποδηλάτες, οικογένειες με παιδιά) για περπάτημα, ποδηλασία και αθλητικές δραστηριότητες.
Συγγραφείς
- Λαμπρινή Τσώλη, Τμήμα Επιστημονικοτεχνικής Υποστήριξης & Υλοποίησης Προγραμμάτων, Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 2310403008
Περιγραφή
Το πρώην στρατόπεδο «Κόδρα» βρίσκεται στην καρδιά του Δήμου Καλαμαριάς, καλύπτει έκταση περίπου 200 στρεμμάτων και δεν χρησιμοποιείται πλέον από τον στρατό. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, προέκυψε η ανάγκη για επιπλέον δημόσιο χώρο, για την τήρηση της απαραίτητης κοινωνικής απόστασης. Το πρόβλημα του δημόσιου χώρου στην πόλη της Θεσσαλονίκης επιδεινώθηκε περαιτέρω από τους περιορισμούς που τέθηκαν λόγω της πανδημίας COVID-19 στην περιοχή:
- Αναστολή διαδημοτικών συγκοινωνιών
- Απαγόρευση εισόδου στην παραλία της Θεσσαλονίκης
- Απαγόρευση εισόδου στο περιαστικό δάσος «Σέιχ Σου» της Θεσσαλονίκης
- Απαγόρευση εισόδου στις αυλές των σχολείων και στις παιδικές χαρές
Ο Δήμος Καλαμαριάς αποφάσισε να παραχωρήσει τον χώρο του πρώην στρατοπέδου «Κόδρα» σε δημόσια χρήση, δίνοντας χώρο στους πολίτες της Καλαμαριάς (πεζούς, ποδηλάτες, οικογένειες με παιδιά) για περπάτημα, ποδηλασία και αθλητικές δραστηριότητες. Ο Δήμος Καλαμαριάς ανταποκρίθηκε στις ανάγκες των πολιτών για περισσότερο χώρο, επιτρέποντας την άμεση αδειοδότηση και εφαρμογή αυτής της πρακτικής. Οι περιορισμοί της πανδημίας COVID-19 αποτέλεσαν έναυσμα για την άμεση αδειοδότηση και εφαρμογή της πρακτικής, γεγονός που επιτρέπει τη συσχέτιση της πρακτικής αυτής με τις πρόσθετες δράσεις του έργου REFORM, και συγκεκριμένα την έκτακτη ανάγκη ανακατανομής δημόσιου χώρου (λόγω της COVID-19) που θα αξιολογηθεί βάσει της Προτεραιότητας 5 του ΠΕΠ 2021-2027 της ΠΚΜ. Επιπλέον, η καλή πρακτική οδηγεί σε μείωση των εκπομπών άνθρακα, αφού οι κάτοικοι της Καλαμαριάς δε χρειάζεται πλέον να ταξιδεύουν εκτός των ορίων του Δήμου για τις αθλητικές τους δραστηριότητες.
Απαιτούμενοι Πόροι
Η εφαρμογή της πρακτικής υλοποιήθηκε με ίδιους πόρους του Δήμου Καλαμαριάς, με τη συνεργασία των υπηρεσιών του Δήμου:
- Τεχνικές Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας & Περιβάλλοντος
- Υπηρεσίες Καθαρισμού, Ανακύκλωσης & Πρασίνου
Αποτελέσματα
Οι κάτοικοι του Δήμου Καλαμαριάς αγκάλιασαν την πρακτική από την πρώτη μέρα, απολαμβάνοντας την περιοχή και αποκομίζοντας οφέλη από αυτή την πρακτική. Ο χώρος του πρώην στρατοπέδου «Κόδρα» χρησιμοποιείται για αναψυχή και αθλητικές δραστηριότητες από πλήθος κόσμου, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Η μεγάλη επιτυχία της πρακτικής μπορεί να απεικονιστεί και από το γεγονός ότι ομάδες εθελοντών συμμετείχαν στη διαδικασία καθαρισμού, όπως φαίνεται σε σχετικά δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης (https://rb.gy/unlyol), μαζί με βίντεο από drone της περιοχής όπου φαίνεται ότι πλήθος κατοίκων να κάνουν χρήση του χώρου.
Προκλήσεις / Συμβουλές Yιοθέτησης
Οι δυσκολίες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας σχετίζονται με την εφαρμογή της πρακτικής, η οποία αντιμετώπισε επιπλοκές λόγω της γραφειοκρατίας, των διαφορετικών εμπλεκόμενων ιδρυμάτων και του ιδιαίτερου ιδιοκτησιακού καθεστώτος της περιοχής του πρώην στρατοπέδου.
Ευκαιρίες μεταφοράς για τη βιώσιμη κινητικότητα
Αξιοποιώντας τις διαδικασίες άμεσης αδειοδότησης και υλοποίησης που εφαρμόζονται για την ανακούφιση των δυσμενών συνεπειών της πανδημίας COVID-19, η πρακτική αυτή χαρακτηρίζεται από εύκολη υλοποίηση, χωρίς αξιοσημείωτες καθυστερήσεις και με αρκετά λογικό κόστος, δημιουργώντας υψηλές δυνατότητες μάθησης και μεταφοράς. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τέτοιες δραστηριότητες είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες λόγω των διαφορετικών τμημάτων που εμπλέκονται, της έλλειψης πολεοδομικού σχεδιασμού και της γραφειοκρατίας, αυτή η πρακτική γνώρισε μεγάλη επιτυχία.
Συσχέτιση με βήματα κύκλου ΣΒΑΚ
Η εν λόγω πρακτική μπορεί να συσχετιστεί με τα βήματα: 2,7,8,9,10
Περισσότερες Πληροφορίες
Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας